Tillfredställd


Jag kommer inte ifrån den. 

Tillfredsställelsen jag upplever när jag köpt något vackert. 
 
Tillfredsställelsen är ju en del av dagens problem. 

Kicken man får av att köpa. 

Det jag köpt är i alla fall begagnat. 


Och tygerna ska användas för något bra. Ett nytt projekt.

 Ett projekt som sprider ett budskap.

Prylutmaningen 52 veckor / vecka 41

Så helt plötsligt kom den tillbaka. Lusten, peppen och nya ögon att se med här hemma. Jag har faktiskt hittat några grejer jag väldigt gärna vill göra om. Det tog mig typ fem minuter att hitta prylarna. 

Det känns skönt, att vara igång igen.

Det är denna lilla låda i plast jag ska göra om. 


Jag har köpt den här och det var ju egentligen inte lådan jag var ute efter utan det som ligger inuti. 
Ett skyddsfodral behövs.


Så jag gjorde ett i läder. 
Och prylen är Dexters, min sons.


Vad är det som gömmer sig?


Ett munspel såklart.

Jag har för mig att munspelet med plastlåda kostade ca 90 kr. Det nya fodralets materialkostnad kanske är 5 kr. Det tog mig ca en timme att göra, med mönsterritning inräknad.  

Så nu är det bara hoppas att ungen gillar den!



Utmaningarna



Ja, utmaningarna går trögt just nu. Jag vet liksom inte vad jag ska göra. Jag går runt i rummen här hemma och letar efter saker att byta ut. Det börjar bli svårt att hitta prylar. Jag har ca 12 veckor kvar att göra och jag tror att jag kommer ta med andra saker också, tex krämer odyl. Kanske ska jag våga mig på det där med att sticka. Kanske. 

Och om ni har några förslag, lämna dem gärna!


Vaxduk / jag är SÅ jäkla trög

Jag har länge velat göra egen vaxduk. Bort med det färdiga plastade tyget och in med det EGENvalda tyget! För att göra tyget vattenbortstötande har jag alltså vaxat tyget. Jag valde att använda mig av ett vax som heter "Ottervax" som innehåller linolja och vaxer.

Hur gör man då?

Välj tyg (så jäkla roligt att få välja helt själv!). Det är viktigt att tyget är rent och torrt innan man startar. sedan "stryker" man på vaxet på tyget, vilket visade sig var ganska svårt. Vaxet är som en tvål, ganska hård alltså. 

Jag var lite slarvig och struntade i trådarna som blev kvar efter jag rivit tyget och vaxet fastnade direkt och bildade små klumpar. Målet är att få det så slätt som möjligt. 

En sak att tänka på är att tyget skiftar färg, till det mörkare/klarare. När tyget är täckt av vax är det dax att tillföra värme. Jag använde mig av en hårtork som jag "smälte" vaxet med. Vaxet smälter då ner i tyget.
Nästa steg är att härda tyget vilket ska ske i ett kallt och torrt utrymme. Efter ca 24 timmar är det hela klart!

Tyget blir ju inte så där glansigt som det plastade tyget är och man kan inte tvätta tyget i tvättmaskin för då tar värmen bort vaxet. Men man kan ju lätt skölja av det eller torka med trasa.




Jag har testat på olika tygbitar men denna blev jag mest nöjd med. tyget är egentligen ganska ljusbrunt så skillnaden blir ganska stor färgmässigt. Tyget luktar lite också men inte så mycket att det stör. Nöjd är jag! 

(Detta är alltså något jag velat göra en evighet och läst på ganska mycket innan om hur var när man slutade med vax osv. Så när jag, som sig bör, la upp bilden vaxduken på Instagram och började skriva ordet "vaxduk" slog det mig plötsligt. VAX-duk. Det heter ju det för att man en gång i tiden använt vax, jag hade inte tänkt på det innan. Jag kände mig så jäkla dum men skrattade mest. Ibland blir det stop i hjärnan. Så Sandra, det var inte drygt menat när jag skrev att svaret fanns i ordet, det var bara jag som fick totalt hjärnsläpp... ;) )

Prylutmaningen 52 veckor / vecka 40

Ni vet den här postern.


Ungefär ALLA har postern.

Det kan jag ju förstå, den är ganska fin. Men för mig blir den så totalt intetsägande eftersom man ser den så ofta. 
Gärna i kombination med ett teakskåp. På teakskåpet står det en grön växt. Bredvid växten står det några porslinsfigurer.

Eller så hänger den i barnrummet över sängen, 
bredvid stringhyllan. Kanske har man tejpat fast ett vykort på väggen också. Med en färgglad washi tejp. 

Oj, hoppsan jag kom av mig lite...

Att man vill ha en måne i sitt rum kan jag förstå, det vill jag också ha. Så i våras när jag gick screentrycks-kursen gjorde jag ett tryck med en måne.

Jag kan tyvärr inte teckna eller rita 
men så hittade jag den här  bilden.


Har för mig att den är från en tidning från
 1900-talets början.

Jag tryckte bilden på en djupblå sammet. Att trycka på sammet är svårt men det blev ändå ett helt ok resultat. 

Som ni ser är de fina linjerna över ögonen puts väck, sammeten ville inte att de skulle vara där. 
Så, vad ska jag göra med den då? Antagligen gör jag en liten platt kudde som får hänga på den nya sängen.

Och nä, jag byter inte ut något denna vecka, jag tillför bara. 

Uppdatering vecka 31


Projektet som tar en evighet. Vi tog ju hem den från min mormor för massa månader sen, men sedan dess har den stått i en bod i väntan på lim och madrass. Nu är både lim och madrass på plats. Sängen är inte riktigt på plats än dock. Just nu står den i köket. Ungen kommer bli bra överraskad imorgonbitti. 

Sängen har jag ju såklart inte gjort själv, även fast jag innerligt önskar mig den kunskapen. Men sängen är handgjord och faktiskt speciellt till mig, när jag var liten. Så det känns extra roligt att min son nu ska få ta över sängen (har inga större förväntningar på att han kommer sova i den dock, han har det alldeles för mysigt med oss i vår säng). 

Nästa uppdatering ang sängen kommer förhoppningsvis snart!

Ta några av mina tankar så slipper jag bära dem själv. Det börjar bli tungt.






För 41 veckor sedan började jag med min Prylutmaning. Att försöka byta bort det där köpta. Att göra själv. Och tänka till lite.

Utmaningen har påverkat mig enormt mycket mer än vad jag tänkt. Jag trodde att fokus skulle ligga på prylen jag skapade ny. Och visst är jag galet nöjd med allt jag "bytt ut" och alla nya vackra handgjorda prylar mitt hem nu är rikare av.

Men fokus har istället hamnat någon annanstans. På material, på natur och miljö. På vad vi människor håller på med. 

Jag tar första tillfälle jag får till att sprida ordet. Ordet om material och hur de påverkar oss. Om små små ändringar som ger stora resultat för människan och miljön. Men det är så lätt att låta som en stor klyscha när man pratar om sådant. 

Och folk vill inte alltid lyssna, eller jag tror snarare att folk inte orkar ändra sig. Folk orkar inte ändra sitt bekväma och snabba liv. 

Klumpen i magen växer och växer. 

Det är så många som känner samma som mig, jag vet att jag inte är ensam. Men jag känner mig ofta ensam med mina tankar. För tankarna är svåra att förklara, det är mer en känsla av att väldigt mycket börjar gå väldigt fel i vår värld. Jag är i hemlighet helt övertygad om att det kommer braka snart.

All stress/oro/ångest/prestation som liksom på något konstigt sätt blivit vardag för många ger inte ett hållbart liv (och då pratar jag om utseende, prylar, status, mat osv). Det måste komma till ett slut. 

För precis som vi efter några år insåg att cigaretter inte var så där jätte nyttiga för vår kropp tror jag att det samma kommer hända med massor av produkter vi stoppar i oss/har på oss. 

För att stilla mina tankar slutar jag att köpa. Sluta helt med att köpa kan jag inte, men jag försöker att inte köpa nytt. Jag tänker på hur det luktar där jag handlar. Har du gjort det någon gång? Om inte så gör det. Du kommer bli förvånad, för när man tänker på det blir man lätt äcklad av lukten, speciellt i mataffären.

Så nu ber jag er att ta några av mina tankar. Ge bort dem till någon annan om du inte vill ha dem. Bara vi hjälps åt.


Färdigt! (vecka 13)

Kommer ni ihåg vecka 13? Jag gjorde ett fodral till en stor tändsticksask. Jag ville ju så gärna limma på något på fodralet så det inte "bara" var en låda. Men det har varit svårt att hitta något som känns rätt / är lagom stort / passar in. 

Men så hade jag en ring som gick sönder. 
Passande nog en liten kanin. 


Kaninen passade perfekt.


Som en liten trofé!


Mycket nöjd!

Prylutmaningen 52 veckor / vecka 38 och 39

Nej, jag har varit ungefär världens sämsta bloggare de senaste veckorna. Så får det vara ibland.

Fast det är som vanligt, jag pysslar även fast jag inte visar det. 

Så här kommer vecka 38!

Badrumsmattan! OMG, hur kan den konstant vara smutsig? Den är köpt på Åhlens för ca 100kr. En gång i tiden var den blå. Nu är den....grå. 

Så jag har börjat virka en ny matta av gamla lakansvävs-remsor som jag fått.. Det tar ganska lång tid och är ganska tråkigt. Så det kommer ta en stund innan ni får se resultatet!

Och nu till vecka 39!

För något år sedan fick jag massa leksaksmat av min fina vän Maria. Maten är nu totalt sönderlekt. 


Då är det ju så himla praktiskt att det finns massa fina mönster på virkad mat. Hitills har jag gjort en korv. 
Jag virkar av garn jag har hemma som jag använt till massa olika saker, så ingen större utgift blir det. Även detta är en tålamodsprövning för mig. Små, små maskor, entonigt. Men jaja, det kommer ju bli JÄTTEGULLIGT tror jag. så det är bara att virka på ;)