Att trampa några på tårna

Det är svårt att säga det man vill ibland utan att trampa folk på tårna. Men ibland så kanske det är bra att bli lite trampad på. för att kunna stanna upp och se med andra ögon.

Prylutmanings-projektet startades för att tröttheten över det ytliga står mig upp i halsen. 

Trötthet över allt som köps och visas upp som troféer. Troféer för vad undrar jag? För att just du lyckats köpa den? För att just du har råd att köpa den? För att ditt liv blir lite mer perfekt för att du köpt den? Det gäller ju inte enbart prylar, utan kläder, barnkläder, skor, smycken, leksaker, inredning, hem och, ja, listan kan göras lång. 

Det är också konstigt tycker jag, att det finns så pass stora trender i vad som är "det perfekta". Och nej, det är inte själva trenden jag förvånas över, utan att man köper allt som ingår i trenden med hull och hår. Folk kissar ju på sig av glädje över att vissa butiker äntligen öppnas i "hens" stad.

Det skrivs böcker om hur man pysslar/skapar och loppar det unika. Böcker som direkt går upp i topplistorna. Och det säljs färdiga "DIY"-kit på löpande band.

Då undrar ju jag följande. 
Om trender följs slaviskt och om vi instrueras i hur vi ska pyssla/skapa loppa, vad är det som är så "unikt" och "perfekt"? Not much!  

Nej, mer eftertanke och egna idéer är vad som saknas. Och självklart mer miljötänk. För trenderna svänger fort. Det som är nyköpt och perfekt i dag kan vara inte så hett imorgon. Kasta? Sälja? Köpa nytt?

Och jo, självklart har ju jag vart där själv. Men nu har jag börjat tänka. Och förändra. Det är ju det enda sättet att komma framåt, eller hur?

Hur tänker ni?

2 kommentarer:

erika sa...

word! Jag älskar loppis och att göra själv och uppmanar fler att göra saker själva. Samtidigt driver jag också en webbbutik som jag vill att folk ska handla ur. Men med poppel vill vi främja att man ska handla fina, unika saker, handgjorda och återbrukade men även nytillverkade men i ett urval där man får både färg, form, kvalitet. Handla med måtta och handla från småskaliga entreprenörer, tänker jag.
Jättebra initiativ Johanna, hoppas det blir många bidrag. kram//erika

J. Prylutmaningen sa...

Tack!
Och det hoppas jag med!