Vaxduk / jag är SÅ jäkla trög

Jag har länge velat göra egen vaxduk. Bort med det färdiga plastade tyget och in med det EGENvalda tyget! För att göra tyget vattenbortstötande har jag alltså vaxat tyget. Jag valde att använda mig av ett vax som heter "Ottervax" som innehåller linolja och vaxer.

Hur gör man då?

Välj tyg (så jäkla roligt att få välja helt själv!). Det är viktigt att tyget är rent och torrt innan man startar. sedan "stryker" man på vaxet på tyget, vilket visade sig var ganska svårt. Vaxet är som en tvål, ganska hård alltså. 

Jag var lite slarvig och struntade i trådarna som blev kvar efter jag rivit tyget och vaxet fastnade direkt och bildade små klumpar. Målet är att få det så slätt som möjligt. 

En sak att tänka på är att tyget skiftar färg, till det mörkare/klarare. När tyget är täckt av vax är det dax att tillföra värme. Jag använde mig av en hårtork som jag "smälte" vaxet med. Vaxet smälter då ner i tyget.
Nästa steg är att härda tyget vilket ska ske i ett kallt och torrt utrymme. Efter ca 24 timmar är det hela klart!

Tyget blir ju inte så där glansigt som det plastade tyget är och man kan inte tvätta tyget i tvättmaskin för då tar värmen bort vaxet. Men man kan ju lätt skölja av det eller torka med trasa.
Jag har testat på olika tygbitar men denna blev jag mest nöjd med. tyget är egentligen ganska ljusbrunt så skillnaden blir ganska stor färgmässigt. Tyget luktar lite också men inte så mycket att det stör. Nöjd är jag! 

(Detta är alltså något jag velat göra en evighet och läst på ganska mycket innan om hur var när man slutade med vax osv. Så när jag, som sig bör, la upp bilden vaxduken på Instagram och började skriva ordet "vaxduk" slog det mig plötsligt. VAX-duk. Det heter ju det för att man en gång i tiden använt vax, jag hade inte tänkt på det innan. Jag kände mig så jäkla dum men skrattade mest. Ibland blir det stop i hjärnan. Så Sandra, det var inte drygt menat när jag skrev att svaret fanns i ordet, det var bara jag som fick totalt hjärnsläpp... ;) )

3 kommentarer:

Anonym sa...

Väldigt spännande! Vet du när vaxet ersattes av plasten? Och var fick du tag i vaxet?

Petra Eriksson sa...

Ja! Jag undrar oxå, var köpte du Ottervax? Sjukt peppad, jag vill vaxa tyget på kökssoffan.
Kram!

Lisa sa...

Hej! Jag undrar som de tidigare kommentarerna, vart fick du tag på vaxet? Suveränt tips!